Tutustuin Nappi-hankkeeseen TET-harjoittelijana ja luin hankkeesta kirjoitetun artikkelin Laurea Journalista. Artikkelissa esitelty skenaarionelikenttä eri liikkujatyypeistä oli kiinnostavin osuus, ja tunnistinkin mihin kohtaan kukakin liikuntatuntiryhmästämme kuuluu. Moni nuori, joka ei liiku, saattaisi haluta harrastaa liikuntaa, mutta aloittamisen kynnys voi olla suuri. Tähän auttaisi kaveri, jonka kanssa liikkua. Jotkut pelkäävät yksin liikkuessa, että esim. naapuri tai muu tuttu näkee hänet. Se on turha huoli, mutta siinäkin kaveri auttaa, koska silloin ei ole ihan yksin.
Itse olen kokeillut useampaa liikuntaharrastusta. Ratsastus ja baletti olivat aluksi kivoja, mutta lopetin ne, kun harrastaminen ei enää tuntunut hyvältä. Välillä liikuntaryhmän ikäraja tulee tielle: Telinevoimisteluun tulin liian vanhaksi kotipaikkakuntani ryhmään. Nykyään harrastan sirkusakrobatiaa ja yksipyöräilyä, sekä käyn välillä pelaamassa sulkapalloa. Ne ovat kivoja juttuja. Harrastaminen ei tunnu pakolliselta, vaan mukavalta. Sellaista liikunnan pitäisi olla.
Koulun liikuntatunneilla tiettyjä tyyppejä pidetään liikunnallisina. He ovat niitä, jotka harrastavat jalkapalloa, koripalloa tai muuta tunneilla usein pelattua lajia. Kiipeilyn, ratsastuksen, tenniksen ja muiden lajien harrastajia ei huomata niin helposti, koska laji ei näy liikuntatunneilla. Mielestäni koululiikunnassa pitäisi olla monipuolisemmin eri lajeja. Vaikka jotkut lajit olisi vaikea järjestää kouluolosuhteissa, voitaisi silti pelata esim. ultimatea ja sulkapalloa, tai mennä ulos parkouraamaan. Opettajilla on kuitenkin ollut myös uusia ideoita, kuten ristinolla-viestiä ja ritaripalloa.
Myös vapaa-ajan harrastuksiin tarvittaisi lisää tarjontaa. Monessa lajissa täytyy joko kilpailla tai olla harrastamatta ollenkaan. Kaikki eivät halua kilpailla, vaan liikkua niin, että on hauskaa. Lapsille sellaisia ryhmiä on, mutta nuorille ei kovinkaan paljon. Ryhmä, jossa kokeillaan erilaisia lajeja olisi myös hyvä. Siellä saisi kokeilla kaikenlaista ja ehkä myös löytäisi sen lajin, joka itseä kiinnostaa. Kavereiden saaminen ja yhdessä liikkuminen ilman liian tiukkaa treenausta olisi monelle hyväksi.
Kirjoittanut TET-harjoittelija Paula 8. luokka
Jätä kommentti